Овощен Разсадник ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974 и GSM 0896 333 777, Управител 00359 898 592 660
RokSlide, a great animated tab/slide module with Replicant support

Google Translate


Блог - Лешници Разсад Фиданки Дръвчета Овощен Посадъчен Материал Овошки Дървета Орехи Лешник Хинап Арония Ябълки Круши Праскови Кайсии Сливи Череши Райска ябълки Смокини Нар Дрян Киви Кестени Райска ябълка Овощен Разсадник Елит


Лешници Фиданки Дръвчета Разсад Овошки - Овощен разсадник Елит PDF  | Print |  E-mail
Written by elit74   
Tuesday, 31 January 2012 17:27

Овощни Разсадници Елит
Лицензиран овощен разсадник ЕЛИТ се намира в град Петрич обл. Благоевград.Основан е през 1982 г.и е един от първите в югозападна България.Разсадникът разполага съc coбствена маточна база за производство на подложки и калеми за облагородените овошки.Предметът ни на деиност е овощарство, земеделие, градинарство, производство на овощен и лозов посадъчен материал,овощни дървета на ниски цени,проектиране, създаване и отглеждане на промишлени овощни градини, растителна защита и др.Още косултации за избора на подложки, сорт, растояние на засаждане, резитба, торене, пръскане и др.Размножаваме над 90 сорта от 25 овощни вида и плодни храсти (дървета видове,дървета джуджета,дървета и храсти,дървета за градината), фиданки (разсад овошки) - Ябълки, Праскови, Круши, Нектарини, Кайсия, Сливи, Орехи, Бадеми, Цитруси, Череши, Вишни, Смокиня, Дрян, Лешници, Мушмула, Киви, Кестени, Лози, Грозде, Райска ябълка, Арония, Касис, Дюли, Нар, Хинап, Маслини, касис, къпини, малини, френско грозде , декоративни овощни и др.Подържаме тесни контакти със здружения на овощни разсадници от Гърция.Имаме създадени насаждения в градове като Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, Пловдив, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Добрич, Перник, Сливен. Имаме дистрибутори в градовете Плевен, София, Бургас, Варна, Силистра, Сандански, Благоевград, Гоце Делчев, области Пазарджик, Пловдив.Очаквайте скоро дистрибутори и в град овете Видин, Враца, Габрово, Русе, Велико Търново, Лом,. Произведеният от нас овощен и лозов посадъчен материал е с изключително добро качество,отговаря на всички изисквания и стандарти.Разсадникът е лицензиран,издаваме фактури,и много от нашите клиенти участват в програмите на Еврофондовете. Разполагаме със собствен транспорт.За големи количества-безплатни доставки! Нашето мото е: КОРЕКТНОСТ, ВИСОКО КАЧЕСТВО, НИСКИ ЦЕНИ !

Тагове: Овощни дръвчета,овощни дървета цени,дървета видове,дървета,дървета и храсти,дървета за градината, продава овощни дръвчета, продавам разсад овощни, разсад ябълки, разсад киви, разсад арония, разсад кайсии, разсад праскови, разсад сливи, разсад череши, плодни дръвчета, дръвче,продавам арония, посадъчен материал, лозарство, овощарство, дърво, отглеждане, продавам фиданки, посадъчен материал, овощно дръвче,ябълки,круши,
Last Updated on Tuesday, 31 January 2012 17:50
 
Торене на лози - Разсадници Елит PDF  | Print |  E-mail
Written by elit74   
Wednesday, 25 January 2012 04:16
Торене на лозата.Лозето се тори от засаждането до встъпване в плододавне и в периода на плододаването. Торенето при засаждането на лозите може да се извърши преди риголването, известно като запасяващо торене, и едновременно със засаждането – при посадъчно торене. При запасяващото торене определеното количеството торене се разхвърля на повърхността на почвата, след което се риголва. При самото засаждане се тори, като определените торове по-вид и количеството се поставят в посадъчната ямка.
ВИДОВЕ ТОРОВЕ

В лозарството се използват органични и минерални торове. Огранчините торове снабдяват лозата с всички необходими хранителни елементи, обогатяват почвата с хумос, подобряват нейните физични свойства и засилват микробиологичната дейност. Към тях спадат:

Оборски тор.
Смесеният оборски тор има пребилизително следното съдържание: N-05%, P2O5 02% и K2O-06%. Конският и овчият тор са по-богати с хранителни вещества. Оборският тор се внася през 3-4г. по 3-4 т/дка.(овчият по 1,5 – 2.0 т/дк).
Торова течност.
Съхранява се в специални кладенци, където постъпва от животно въдните ферми. Внася се по бразди в норма ½ т/дка.
Птичи тор.
Това е най-богатият с хранителни вещества ограничен тор и се испозлва за подхранване на малки лозя и вкоренилища в доза 150/250кг. дка.
Компост.
Приготвя се от различни растително отпадъци които след разлагане се изпозлват като оборски тор. За обогатяването му се прибавят масово брашно, калиев сулфат и вар. Джибрите също може да се компостират.
Широко приложения при торенето на лозята намират минералните торове. От тях по важни са:
Азотни торове. Най-често предлаганите азотни торове в лозето са амониевата селитра с 34-35% а.в. амониев сулфат са 20,5 % а.в. карбамидът 46% а.в. и натриевата селитра, сравнително най-бедна на азот с 16,3% а.в

Фосфорни торове от фосфорните торове подходящи за лозето са обикновеният суперфосфат с 19,5 % а.в , двойният суперфосфат с 35-40% а.в и тройният суперфосфат с 47-52% а.в. Трябва да се предпочита гранулираният суперфосфат пред праховидния. За запасяващо торене се използва томасово брашно с 16,0 % а.в.

Калиеви торове.Най-подходящ за лозята е калиевият сулфат с 45-48% а.в, който се предпочита пред калиева хлорид с 52% а.в и калиевият карбонат с 58-61% а.в

Комбинирани торове. Притежават свойството на основните торове от които се произвеждат. Съотношението на основните елементи N:P:K и абсолютното им съдържание са различни.

ВРЕМЕ И НАЧИН НА ТОРЕНЕ НА ЛОЗИТЕ
Органичните торове се внасят през есента едновременно с дълбоката оран. При леки песъчливи и глинесто-песъчливи почви ако е добре разложен, оборският тор може да се внесе и рано на пролет, при което се заорава с пролетната обработка.С минералните торове се тори обикновено през пролетта- с първата пролетна оран. Фосфорните и калиевите торове могат да се внасят през есента и зимата, но не и азотните поради опасност от измиване. Основен принцип при използване на азотните торове е те да бъдат на разположение на разстението в началото на вегетацията, когато нуждата от азот е най-голямата.
Като се изхожда от разположението на кореновата система на лозите, фосфорните и калиевите торове трябва да се внасят поне на 25/30 см. на такава дълбочина се заорават и органичните торове. Азотните торове може да се разхвърлят повърхностно след което веднага се заравят.При тесноредовите лозя торовете се внасят в една празна по средата на междуредието. В широкоредовите се правят 2 или 3 бразди, отстоящи на 60-70см от редовете. Торенето се извършва с торо-внасящи машини като самостоятелно мероприятие или комбинирано с есенната / пролетна оран. Използва се универсалният торовнасящ апарат УТА. С него освен минерални торове може да се внася и добре разложен оборски тор до 400кг. на дка. Към почвообработващите машини УНЛМ-2.0 и УНЛМ-3.5 има работни органи и за внасяне на минерални торове.

ЗЕЛЕНО ТОРЕНЕ НА ЛОЗЕТО

В песъчливите почви зеленото торене спомага за уплътняване на почвата, а в глинестите обратно, прави ги по рохкави.
Зеленото торене може да се приложи преди риголването като запасяващо. Мястото определено за лозе се засява с лупи на прах и едногодишни бобови разстения. Когато започне масовият им цъфтеж, зелената маса се валира и се заорава. През есента мястото се риголва. В плододаващите високостъблени лозя засяването на културите за зелено торене (ФИИ, ЛУПИНА, ГРАХ, И ДР.) става през есента след гроздобера, като зелената маса се заорава през пролетта по време на цъфтежа. По добри резултати са получени когато засяването се извърши преди гроздобера през едно междуредие. Ограничаващ фактор за прилагането на зеленото торене е влагата. Необходими са валежи над 600 мл. годишно или напояване чрез дъждуване.

Тагове: Торене на лозя,Торене на лозе, лози, лозата,лозята,обяви лозе,засаждане на лозе,продавам лозе,продава лозе,амониева селитра,калиев сулфат, суперфосфат,разсадник, разсадници ,лози продажба, лозички, лозичка, лозов разсадник, лозови разсадници
Last Updated on Tuesday, 31 January 2012 18:33
 
Създаване на Ново Лозе - Разсадници Елит PDF  | Print |  E-mail
Written by elit74   
Wednesday, 25 January 2012 04:06
Избор на място за лозето.Първото нещо което трябва да се направи при създаване на ново лозово насаждение е избора на подходящо място за лозето,вземайки в предвид изискванията на лозата към темперетура,светлина,влага,почва и др.В по-хладните райони южното и югозападно изложения са за предпочитане,тъй като гроздето натрупва повече захари.Северните изложения са по-подходящи за по-топлите южни раьони на страната.Лозето може да се отглежда както на равнини,така и по хълмове и склонове...
Изискване към Темперетурата. Лозата е топлолюбиво растение-най-добра активност проявява при 25-30°C.При темперетури над 40°C по лозата се получава пригор по листата.Зелените части на лозата издържа до - 2,5°C,а гроздето до -4°C.Пъпките издържат до - 21°C.Едногодишните пръчки измръзват при -26°C,а многогодишните при - 30°C.
Изискване към Светлината.Лозата е светлолюбиво растение.Засенчването влияе неблагоприятно върху лозите-изресяването се усилва,пъпките залагат по-малко съцветия.
Изискване към Водата.Лозата развива мощна коренова система с голяма всмукателна сила,която я прави по-подходяща за по-сухи и по-бедни почви от повечето растения.Затова лозата се смята за сравнително сухоустойчива култура.Не трябва обаче да се смята че без вода лозата може да се развива добре.Най-голяма нужда от вода лозите имат по време на усиленият растеж и след прецъфтяването,когато плодът започне да наедрява.
Изискване към Почвата.Лозата може да се отглежда на най-разнообразни почви.Най-добре лозата се развива на дълбоки,рохкави бързозатоплящи се почви.Особено подходящи са песъчливи и чакълести.
-За отглеждане на лозя за червено вино най-подходящи са умерено влажните,добре проветрени и с добър топлинен режим.
-За отглеждане на лозя за бели вина най-подходящи са почвите с лек механичен състав - глинесто-песъчливи и песъчливи.
-За отглеждане на лозя за десертно грозде изискванията към почвата са по високи.Те предпочитат по дълбоки и свежи почви,без да са тежки и збити.Да са с ъс съдържание на хумос -3-4 % и да са с добра водозадаржаща способност.
Подготовка на мястото за засаждане.Изразява се в борба с плевелите преди риголването.Площа се подравнява за да се създадът по-благоприятни условия за поливането.Извършва се предпосадъчно торене 4-5 т/дка,по 50-60 кг.фосфор и калий на декар.На по бедни почви-100-150 кг суперфосфат и 80-100 кг калиев сулфат.
Риголването се извършва от юли до август на около 70 см дълбочина.
Маркиране на мястото.С маркирането се очертават редовете и се определя мястото на лозите вътре в реда.Маркирането се извършва като по двете срещуположни страни с дървени колчета се маркират междуредовите растояния,най добре с тел.След това между двете срещуположни колчета се опъва друг тел или неразтегливо въже,което предварително е маркирано с възел или боя,които маркери ще посочат мястото на лозите вътре в реда.До маркираните места на тела се забиват колчета (по дължина на целият ред).След това телът се премества на съседният ред и отново местата на лозите се маркират.....
Подготовка преди засаждане.Това се отнася преди всичко до подрязването на корените.При засаждане в ямки,независимо по какъв начин са изкопани,стъпалните корени се подрязват на дължина 6-8 см,но при всички случаи до достигане на жива тъкан.Когато засаждане се извършва с хидробур,садило или машина,подрязването се прави на дължина 1-2 см.При подготовка на лозичките за засаждане се внимава да не се допусне пресъхване или изръзване на коренчетата.Транспортирането и засаждането при температури под 0°C не се допускат.
Засаждането на лозите се прави есента или рано на пролет.Ямките се изкопават с дълбочина 35-40 см. и ширина 25х25.Дупките се изкопават ръчно с права лопата или механизирано с ямокопатели.Ако не е извършено предпосадъчно торене може да се тори в посадъчната ямка. За целта на дъното на дупката се поставя рохка почва и 2-4кг. угнил оборски тор и по 80-100 гр. суперфосфат и калиев сулфат,които се рзмесват много добре. Лозичката се поставя в центъра на дупката, така че корените да се упират върху почвата, а спойката (присадката) да бъде на равно или малко по-високо от повърхността на почвата. След това дупката последователно се запълва с рохкава почва и се претъпква няколо пъти с крак. Ако почвата е суха се полива с 5-10 л. вода. Маркираното колче се поставя до лозичката и след това чепчето което е над повърхноста се закрива с укопчинка рохкава почва на височина 4-5 см. над гориния край на чепчето. Когато засаждането се извършва през есента, тази купчинка е 20-25см. над чепчето.
Растояние на засаждане.Основните фактори от които зависи растоянието на засаждане са климатът на района,сортът,почвата и формирофката на лозите.Също така и ширината на използваните машини.
- Когато лозите се отглеждат на приземна формировка и обикновена телена конструкция и ще бъде обработвано на ръка растоянието е 1,30-1,50 м между редовете,и 1,20-1,30 м в реда (за винените сортове) и 1,40-1,50 м (за десертните сортове).
- При механизирано отглеждане на лозите и стъблени формировки растоянието между редовете е 2,00 до 3,00м ,а в редовете 1,20 м.
- При асмовидното отглеждане растоянието се увеличава 2,50 до 3,00 м между редовете и 2,00-2,50 м в реда.
Няколко дни след засаждането мястото се изорава на дълбочина 15-20 см. през лятото почвата се поддържа чиста от плевели чрез 5-6 плитки обработки.
Last Updated on Thursday, 26 January 2012 01:56
 
Торене на Овощни Дръвчета PDF  | Print |  E-mail
Written by elit74   
Wednesday, 25 January 2012 03:55

Торене на Овощни Дръвчета


Нуждата на овощните дръвчета от торене се определя най-точно на базата на листни или почвени анализи.В противен случай се приемат ориентировъчни торови норми в зависимост от качеството на почвата,влагата и състоянието на дръвчетата!

Торене на Арония.Ако не е извършено предпосадъчно торене,торове може да се внесат в посадъчните ямки,преди садене на аронията.Във всяка една ямка може да се внесе по 5 кг оборски тор,100 грама суперфосфат и 30 грама калиев сулфат.Първите 2-3 години се тори с амониева селитра.След 2-ата година през 2-3 години се тори с 10-15 кг/дка Фосфор (Р2О5), 12-15 кг/дка Калий (К2О) активно вещество и 3-4 тона оборски тор/дка.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Ябълки.
Ябълковите насаждения се нуждаят от торене с органични и минерални торове.В зависимост от нуждата,плододаващите насаждения се торат с 8-10 кг/дка Фосфор2О5) и 14-18 кг/дка Калий2О) активно вещество.Внасят се на есен през 2-3 години.Тогава може да се внесе и 3-5 тона на декар оборски тор.Нормите са ориентировъчни,най-точно могат да се определат чрез почвен или листен анализ.С азот 15-25 кг/дка (N) се тори ежегодно на три пъти - през есента,рано напролет и към средата на май.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Круши.Торенето на крушовите насаждения е подобно на торенето при ябълката.Годишните торови норми са 12-18 кг/дка Азот (N), а през 2-3 години - 6-8 кг/дка Фосфор (Р2О5), 10-16 кг/дка Калий (К2О) активно вещество и 3-5 тона оборски тор.При по-бедна почва нормите се завишават.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Праскови.Торенето е задължително мероприятие при прасковата,тъй като черпи най-много хранителни вещества от почвата.Ежегодно се внася по 20-25 кг/дка Азот (N) на три пъти-1/4 есента (октомври), 1/2 рано напролет, 1/4 в края на май-началото на юни.През 2-3 години се внасят по 50-60 кг. суперфосфат,25-30 кг. калиев сулфат и 3-5 тона на декар оборски тор.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Сливи. При сливата мн.важно мероприятие е торенето,имайки в предвид че този овощен вид се сади на по-бедни почви..През първите 3-4 години се торят само с азот 12-16 кг а.в.Плододаващите сливови градини се торят с 16-20 кг а.в. азот-ежегодно и през 3 години с 24-30 кг фосфор а.в. и 30-40 кг а.в. калий.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Череши (Вишни).В неплододаващите черешови насаждения до третата година се тори с 6-8 г азот на 1м2.След встъпвадето им в плододаване черешите се торят с 10-15 кг азот а.в. на 3 пъти - напролет,след беритбата на плодовете и наесен.През 2-3 години се внасят по 15-25 кг а.в. калий и фосфор на дълбочина 18-20 см. в бразди прокарани на растояние около 2 метра от двете страни на редовете.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Кайсии. През първите 2-3 години се торят само с азот 15-16 кг а.в.Ежегодно плододаващите кайсиеви градини се торят с 15-20 кг а.в. азот. През 2-3 години се торят с 25-30 кг фосфор а.в. и 30-35 кг а.в. калий и 3-5 тона оборски тор.При по-бедна и лека почва нормите се завишават.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Бадеми.Торенето при бадема е подобно на торенето при другите овошки.През първите 2-3 години се тори само с азот - 10-15 кг а.в. на декар.През периода на плододаване се тори с 12-16 кг а.в. на декар в два срока-преди цъвтеж и в края на май.През 2-3 години се внася и 20-24 кг фосфор (активно вещество).С калий се тори само при нужда.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Орехи.При добро извършено запасяващо торене,до 6-та година ореховите насаждения се торят само с азот - 9-15 кг а.в. внесен на 2 пъти-март и края на май.След 6-ата година се тори с 10-12 кг/дка Фосфор (Р2О5), 10-15 кг/дка Калий (К2О) активно вещество и 2-3 тона оборски тор.Плододаващите орехови насаждения се торят с 12-15 кг/дка Фосфор (Р2О5), 12-16 кг/дка Калий (К2О) активно вещество през 2-3години и 3-5 т оборски тор.Ежегодно с 18-20 кг азот.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - --- - - - - - - - - - - -
Торене на Лешник.При добро извършено запасяващо торене,след 2-та година лешниковите насаждения се торят с азот 20-25 кг/дка,16-20 кг/дка фосфорен тор и 20-25 кг/дка калиев тор и 3-5 т оборски тор.Азотните торове се внасят всяка година а калият,фосфора и оборският тор-през 2-3 години.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Киви (Актинидия).Ако не е извършено предпосадъчно торене,желателно е да се извърши торене в посадъчните ямки при саденето-100-200 г суперфосфат, 100-200 г калиев фосфат и 3-5 кг оборски тор.През вегетацията с азот-15-20 кг а.в. се тори на 2 пъти.2/3 рано напролет,1/3 през юли.През 2-3 години се тори с органични торове-3-5 тона оборска тор,10-12 кг/дка калий и 12-15 кг/дка фосфор а.в.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Дюля.Торенето на дюлата е подобно на торенето на крушата и ябълката.Годишните торови норми са 12-18 кг/дка Азот (N), а през 2-3 години 6-10 кг/дка Фосфор (Р2О5), 10-18 кг/дка Калий (К2О) активно вещество и 3-4 тона оборски тор.При по-бедна почва нормите се завишават.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Мушмула.Торенето на мушмулата е подобно на торенето на крушата .През първите 2 години се тори само с амониева селитра - 20-30 кг/дка .Годишните торови норми са 10-15 кг/дка Азот (N), а през 2-3 години 6-10 кг/дка Фосфор (Р2О5), 10-18 кг/дка Калий (К2О) активно вещество и 3-5 тона оборски тор.При по-бедна и лека почва нормите се завишават.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Малини и Къпини.Ако не е извършено предпосадъчно торене малината и къпината се торят при засаждането (в посадъчните ямки) - с 5-6 кг оборски тор,150-200 гр суперфосфат и до 50 гр калиев сулфат.Младите малинови и къпинови насаждения се торят с 8-10 кг/дка азот а.в.,а плододаващите с 15-20 кг/дка (дозата се завишава ако добивът е по висок-до 30-35 кг).През 2-3 години насажденията се торят с 10-15 кг/дка Фосфор (Р2О5), 12-15 кг/дка Калий (К2О) активно вещество.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торене на Касис и Френско грозде.Торенето на касиса и френското грозде е подобно на торенето на малината и къпината.Извършва се торене в посадъчните ямки - 7-8 кг оборски тор,200-300 гр суперфосфат и до 60-80 гр калиев сулфат.Младите насаждения се торят с 10-12 кг/дка азот а.в.,а плододаващите с 18-20 кг/дка.През 2-3 години насажденията се торят с 15-18 кг/дка Фосфор (Р2О5), 12-15 кг/дка Калий (К2О) активно вещество.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Торенето на Райска Ябълка, Нара, Смокинята, Кестена, Дряна и Маслината не се отличава съществено от торенето на другите овощни видове...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Тагове:Торене на овошки, овошни дръвчета, дървета,Разсадник,разсадници,Ябълки, круши, дюли, праскови,нектарини, череши, вишни, сливи, кайсий,разсад орехи,орех,киви,Актинидия,райска ябълка,разсад арония,касис, лози,декоративни овощни,нар,хинап,кестени, маслини, мушмули,дрян, смокини,къпини, малини,вишня,вишнап разсад овошки дървета,храсти,Плодни дървета,Разсад,посадъчен материал
 
Засаждане на лози (садене) - Овощен Разсадник Елит PDF  | Print |  E-mail
Written by elit74   
Friday, 20 January 2012 17:51

Садене на ново лозе

Преди засаждането на лозите парцелите трябва да се маркират. Маркирането се извършва ръчно или механизирано. При ръчното маркиране се испозлват два тела предварително маркирани с междуредовите и вътрередовите разстояния. С първия тел последователно от двете страни на парцела се маркират разстоянията между редовете. След това с втория тел опънат по реда срещу двете клончета се маркират местата на лозите вътре в реда от няколко души. След маркирането на първия ред телът се премества последователно на останалите редове и се извършва маркирането вътре в тях. На мястото на лозите се поставят предварително подготвени клончета от лозови пръчки и др. материали.За засаждане се избират елитни или първокласни облагородени вкоренени лозички.След изваждането им от хранилището или след закупуването им от пазара се проверява тяхното състояние. Лозичките със съмнителни качества – потсъхнали корени или повреди от чернилка, се бракуват. При прерязване на корените отрезите им трябва да бъдат свежи и със светложълт цвят, а при леторастите да имат светлозелена кора и свежа дървесина. Преди засаждано лозичките се подготвят. Подготовката се състои в изрязване на по дебелите корени на дължина 6-8 см. от основата на подложката, а по тънките корени – до основата. Леторастите на лозичките се изрязват на две видими очи.Когато леторастите са дваи добре развити, се изрязват на два чепа с по-две видими очи, ако единият е тънък, той се изрязва до основата .Лозичките се разсаждат в предварително изкопани дупки с размери 25/25/40 или дори по-големи. Дупките се изкопават ръчно с права лопата или механизирано с ямокопател. На дъното на дупката се поставя рохка почва и 1-2кг. угнил оборски тор и 60-80гр. суперфосфат които се рзмесват много добре. Лозичката се поставя в центъра на дупката, така че корените да се опират върху почвата, а спойката да бъде на равно или малко по-високо от повърхността на почвата. След това дупката последователно се запълва с рохкава почва и се претъпква няколко пъти с крак. Ако почвата е суха се полива с 1-2л. вода. Маркираното колче се поставя до лозичката и след това чепчето което е над повърхността се закрива с кпчинка рохкава почва на височина 4-5 см. над гориният край на чепчето. Когато разсаждането се извършва през есента, тази купчинка е 20-25см. над чепчето. Няколко дни след засаждането мястото се изорава на дълбочина 15-20 см. през лятото почвата се поддържа чиста от плевели чрез 5-6 плитки обработки.

 

Не се допуска засаждането на поткултури в младото лозе каквато практика съществува в много райони на страната – боб, дини, цвекло, царевица, слънчоглед и др. Още от началото на разсаждането се следи покарването на леторастите от лозичката изпод купчинката почва. При забавянето на покарването отделни лозички се откриват, за да се установи причината за това. При по-дълбоко заряване на чепчето, почвата над него трябва да се намали, а при откриването му след поройни дъждове трябва отново да се зарови. През Юли когато леторастите са достигнали 25-30см. и се появят първите мустаци се прави първото почистване на росните корени и издънките, ако има такива, и лозичката отново се заравя. През втората половина на август тази опреация се повтаря но лозичките остават открити до есента, след което се заравят вече за презимуване. Борбата с маната се води много редовно през 7-10 дни в зависимост от валежите и продължава докато леторастите са в растеж. През първата година от засаждането не се извършват зелени операции – филизене, колтучене и кършене, за да се формира по-голяма надземна маса и да се развие по-силна коренова система. При силно засушаване през лятото следва да се извършат една-две поливки при наличието на вода. След листопада лозичките се загрибват за презимуване, без да се прави резитба. Тя се оставя за пролетта на втората година.

Тагове: Лозарство, овощарство, Засаждене на лози, засаждане на лозе, садене на лозя, засаждане на лозички, засаждане на лозя, лозички, лозя, лозови насаждения, отглеждане на лозя, лозови масиви, как се сади лоза, как се сади лозе, лозов посадъчен материал, засаждане на ново лозе, разсад лози, агросъвети, фермер, farmer bg, fermer, създаване на нови лозови насаждения
Last Updated on Thursday, 26 January 2012 16:23
 
Засаждане на Овощни Дръвчета (Садене) - Разсадници Елит PDF  | Print |  E-mail
Written by elit74   
Friday, 20 January 2012 17:42

Едно от най-важните условия за доброто прихващане на овошките е правилното им засаждане!
Засаждането на овощните дръвчета става по следният начин: Изкопават се посадъчните ямки с размери минимум 80/80/80 см. Когато почвата е по-тежка, гли­неста, студена и неплодородна, ямките трябва да са по-ши­роки и по-дълбоки. Големината им трябва да позволява свобод­ното разполагане нa корените без прегъване, сбиване или преплитане. Ако почвата е много тежка, с плитък почвен слой, уморена и неплoдoродна, доб­ре е да се смени цялата пръст с нова от друг подходящ терен. Правилно е площта предвари­телно да се натори с 6-7 т/дка угнил оборски тор и да се обо­гати с минерални торове,за да се стимулира бързото прихва­щане и разрастване на корено­вата система и първоначалния силен тласък на развитие на растението. Ако това не е сторено, във всяка ямка задължително се внасят около 12-15 кг угнил оборски тор. 200 г суперфосфат и 100 г калиеф сулфат или 350г растителна пепел. Горният почвен слои се отделя на една страна. като се почиства от камъни и други примеси, а долният - на друга. Горният 30 см слой е по-богат на микроор­ганизми и хранителни вещест­ва. Оборският тор и минерални­те торове се смесват само с пръстта от горния пласт и с тази смес се запълва 2/3 от дупката. Може на дъното да се разхвър­лят и минералните торове, а върху тях и пръстта, смесена с оборския тор. Минералните то­рове не трябва да са в контакт с кореновата система.Това се постига като между внесените изкуствени и естествени торове се внася около 3-5 см.почва от горният почвен слой,който се явява като слой изолация,разположен между корените и торовете...Не се вна­ся пресен говежди тор или амо­ниева селитра. При слънчево време корените сe предпазват от из­съхване, а ако са изсъхнали, те се потапят във вода за 1-2 дено­нощия или се заравят с пръст и се поливат обилно с вода. По време на самото засаждане ко­рените на дръвчетата се покри­ват с влажна слама, сено, чува­ли или пръст, за да се предпа­зят от директното облъчване от слънчевите лъчи. Подготовката на корените се състои в отстра­няване на засъхналите, болни­те, силно наранените или счупе­ните. Реже се до здрава тъкан, отрезите се правят гладко, обърнати надолу към земята. Здравите корени само леко се опресняват В краищата. Запаз­ването на повече и по-дълги корени помага за по-лесното прихващане и ­бързото развитие на растението. След това в каца, кофа или в дупка в земята се приготвя добре разбита каша от една част пресен говежди тор и три части глина с раз­редена вода. Подпор­ният кол се забива на разстояние око­ло 10-15 см. от стъблото нa дръвчета. Коре­ните се потапят в глинената каша и се разполагат свобод­но в дупката, без да се сплитат и изви­ват нагоре.
Между тях се хвърля само рохка­ва пръст от горния пласт поч­ва, която чрез стръскване на дръвчета и нагласяване с ръка трябва да се запълнят всичките кухини. Притъпква се няколко пъти внимателно с крак от пе­риферията на дупката към цен­търа, за да се уплътни пръстта около всички корени. С наси­паната около дръвчета пръст се прави венец във формата на чаша, за да се задържа во­дата от дъждовете и от полив­ките. Независимо дали почва­та е влажна или не, засадено­то дръвче се полива с 40-50 литра вода, за да се изгони въздухът от празнините в почвата и пръстта да прилепне плътно до корените. След поливането от­горе се разхвърля прегорял оборски тор, листак, слама, сено или се постила с фолио, за да се предотврати изпаря­ването на влагата. Дръвчето се превързва хлабаво към подпорния кол с мека прев­ръзка във вид на осморка.
Дръвчетата се засаждат на дълбочина, на която са били в разсадника, т. е. мястото на присаждането да остане 3-5 см над повърхността на поч­вата. При дълбоко засаждане дръвчето се прихваща, но се затормозява в развитието си през следващите 2-3 години,докато се образува нова по­върхностна коренова систе­ма, която да допълни и поеме функциите на старата, попад­нала на голяма дълбочина. То­зи период е критичен особено когато почвата е тежка, гли­неста, непроветрива. Плитко­то засаждане пък има недос­татъка, че излага корените на вредното влияние на засуша­ванията и възпрепятства здравото закрепване на дър­вото в почвата. Ето защо чес­то се използва специално направена за целта садилна дъска.
При засаждането се внима­ва да не се оронват пъпките по стъблата, които са необхо­дими за формиране на коро­ните на дръвчетата.
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника:(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com )

Тагове: дръвчета засаждане, садене на овошки, засаждане на дръвче, засаждане на овошки, засаждане на овощни дръвчета,садене на дръвчета,плодни дръвчета, плодно дръвче, засаждане на сливи, праскови, бадеми, орех, ябълки, круши, череши, арония, дюли, farmer, fermer, farmers, farmer bg, овощарство, овощни видове, земеделие, фермер, агросъвети, как се засажда, за дома, селско стопанство, еврофондове, европейски, програми, консултации, агробизнес, агроборса.
Last Updated on Thursday, 26 January 2012 15:57
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 Next > End >>

Page 1 of 8

Екзотични Овощни Видове - Овощен Разсадник Елит

Ново ! Декоративни Овощни

Създадени Овощни Градини

Първа година Втора година
image1 image1
Трета година Подложки
image1 image1

Овощен Разсадник Елит - Агра 2011

Стръскване на Черупкови ....

Почвообработка ....

Механично Събиране....

RocketTheme Joomla Templates